Een heerlijk recept voor een zomers ontbijt of lunch: crostini's met vijgen en ricotta.
Vijgen en dadels zijn vruchten die we in het westen naar mijn mening veel te weinig eten! Het lijkt een beetje op de ‘vergeten groenten’ die steeds populairder zijn geworden de laatste jaren.Nu moet ik toegeven dat verse vijgen bijvoorbeeld helemaal niet makkelijk te verkrijgen zijn, je moet haast echt naar de Turkse winkel ervoor maar ik zie ze steeds vaker bij de Albert Heijn en biologische supermarkten als Marqt liggen gelukkig!
Miss Y heeft vijgen te over, met een vijgenboom in haar Italiaanse tuin! Dus daarmee ook de heerlijkste recepten die we van haar hebben overgenomen, nu de vrucht in augustus geoogst wordt. In Italië eten ze gewoonweg continu wat de natuur ze op dat moment geeft (en daar zeg je geen nee tegen!). En niet geheel onbelangrijk; verse vijgen zijn supergezond! Ze zijn vrij zoet, maar bevatten niet zo gek veel calorieën en ze zijn goed voor je huid, stofwisseling, botten, hart en ze zijn ook nog eens vezelrijk.
Voor een fijne zomerse middag, zoals we er nu zoveel hebben (gehad), heeft ze dit recept gekozen voor een heerlijk ontbijt of lunch;
Crostini’s met vijgen en mascarpone of ricotta (& honing!)
Wat je nodig hebt voor 2 personen (of als je zelf graag een stevig ontbijt of lunch wilt);
- Lekker vers brood
- 125 gr ricotta of mascarpone
- 2 of 3 rijpe vijgen
- Gepelde walnoten
- Honing
Rooster het brood aan beide kanten, in een gewone broodrooster (of in een grillpan werkt ook super). Snijd ondertussen de vijgen in plakjes. Bestrijk als het brood nog warm is, de sneetjes met een flinke laag ricotta of mascarpone en bedek dit vervolgens met de vijgenplakjes. Verspreid wat walnoten over het geheel, en besprenkel het vervolgens met honing.
Buon appetito!
Ben je niet zo’n fan van een zwaardere lunch? Een salade met burrata, vijgen en wat veldsla met goede olijfolie is ook een aanrader voor ’s avonds of als lunch. Meer recepten volgen uiteraard, en daarvoor hoef je geen keukenprinses te zijn. Al word je dat vanzelf in ons leuke Yoek schort!