Een andere stad, een andere mode tentoonstelling! We gingen naar Londen voor de Balenciaga tentoonstelling.
Afgelopen week namen we een vroege vlucht naar één van 's werelds meest bezochte steden; Londen! De stad heeft absoluut iets voor iedereen: van shoppen (ga je te buiten aan extreme koopjes of luxueuze vondsten), tot eten (van Indiase curry's tot exclusieve keukens), tot geweldige musea (het klassieke British Museum tot het prominente Tate Modern). Maar als mode-liefhebbers gingen we eigenlijk rechtstreeks naar het Victoria & Albert Museum, waar de tentoonstelling 'Balenciaga: Shaping Fashion' op het moment wordt getoond.
Cristóbal Balenciaga werd geboren in 1895 in Getaria, een klein vissersdorpje in het noorden van Spanje. Zijn moeder was naaister en daardoor kwam hij regelmatig in aanraking met mode en kleding. Toen Cristóbal pas twaalf jaar oud was, begon hij aan een stage in San Sebastian waar hij tien jaar later zijn eigen modehuis opende.
In tegenstelling tot de meeste designers was hij bedreven in elke stap van het kleermakerswerk; van het tekenen, tot het knippen, tot het maken, dit alles door zijn intensieve training terwijl hij nog een kind was. Zijn vroege werk sprak Franse couturiers als Coco Chanel aan, tevens groeide dit uit tot een hechte vriendschap.
Tijdens de Spaanse burgeroorlog, in 1937, startte Balenciaga een couture huis in Parijs. Voor de rest van zijn vijftigjarige carrière zou hij in Parijs verblijven. Maar zijn Spaanse achtergrond heeft zijn ontwerpen zeker beïnvloed, bijvoorbeeld de tradities van stierenvechten en flamencodansen; korte jasjes zoals van het stierenvechterspak om te dragen over lange avondjurken, en flamencojurken voor aansluitende tops en zwierige rokken, om beweging te benadrukken.
Balenciaga startte iedere collectie met het selecteren van stoffen. Hij wilde graag experimenteren, om erachter te komen hoe stoffen zich zouden 'gedragen' en om de materialen waar hij mee werkte te begrijpen. Cristóbal bleek de persoon te zijn die dit introduceerde in de traditionele wereld van de haute couture.
Zijn ontwerpen werden gekenmerkt door de vernieuwing en toepassing van diverse details, zoals; gevormde mouwen, opsmuk en kant. Veel van zijn latere designs hadden een bijna architectonische vorm, zoals flare lantaarnmouwen welke zonder moeite hun vorm behielden door het gebruik van innovatieve materialen. Als we Balenciaga moeten geloven was Parijs voorzien van een 'speciale ambience voor mode'; met een groot aantal gepassioneerde handwerkers die fournituren maakten als bloemen, veren, knopen en luxeuze biezen en andere unieke verfraaiingen. Hij werkte nauw samen met deze toegewijde ambachtsmensen, welke allen verheugd en vereerd waren om te worden ingezet door de grote meester en exclusieve dingen voor hem maakten. Een andere favoriet van Balenciaga was het gebruik van delicaat kant, soms zelfs voor gehele kledingstukken. Hij gebruikte het niet enkel en alleen voor gelegenheids- of avondkleding, maar ook voor dagelijkse kleding wat vrij uitzonderlijk was.
In 1968 werd het modehuis van Balenciaga gesloten en slechts vier jaar later overleed de grote designer, wat het eind van een tijdperk bleek. In dezelfde periode, begon ready-to-wear- kleding van designers de mode-industrie te domineren. De tentoonstelling stelt niet alleen designs van Balenciaga tentoon, maar ook zijn grote erfgoed in de vorm van andere ontwerpen, doordat veel grote couturiers geïnspireerd werden en nog steeds worden door Cristóbal. Twee van zijn leerlingen waren Oscar de la Renta en Hubert de Givenchy, grote designers die voor Balenciaga werkten en de kans zagen hun eigen modehuis te starten.
Hoe is het mogelijk dat we nog steeds Balenciaga designs kunnen bewonderen op de catwalk? Dit komt doordat twintig jaar na de sluiting, Jacques Bogart S.A. de rechten van Balenciaga bemachtigd heeft (momenteel is het de Parijse luxury group Kering). Daarom houdt het modehuis de invloedrijke Spaanse Cristóbal Balenciaga nog steeds levend en in ere in de levendige collecties. Je kunt de huidige collecties zien in hun shop in Londen (12 Mount st, Mayfair, Londen).
Na je bezoek aan het museum, is het afhankelijk van hoeveel tijd je hebt uiteraard, maar wij gingen naar Hyde Park voor een klassieke lunch bij The Grand. Of als het laat in de middag is kun je naar The Wolseley voor een drankje aan de bar en een late-night-dinner (steak tartare met salade en frites, yummy!).
De modetentoonstelling kan bezocht worden tot zondag 18 februari 2018, dus start met het plannen van je trip als je de designs zelf wilt bewonderen! Victoria and Albert Museum,